Wstęp

Gotowanie nie musi być trudne! Choć ostatnio szefowie kuchni i blogerzy prześcigają się w kreowaniu coraz to bardziej wymyślnych przepisów. Jasne, to też ma swój urok. Ale kto ma na to czas? Oprócz, rzecz jasna, blogerów ;)
W naszym ABC GOTOWANIA postanowiliśmy pokazać kilka prostych i zdrowych przepisów na dania, które jest w stanie przyrządzić KAŻDY. I w dodatku nie zajmie mu to wiele czasu.
>Uwzględniliśmy w nich produkty, które oferujemy w naszym abonamencie i sklepie.

Zupełnie początkującym kucharzom polecamy zaopatrzenie się w kilka podstawowych produktów, bez których gotowanie (nawet proste!) jest niemożliwe. Są to:

  • Oliwa z oliwek (do podsmażania i robienia dressingów do sałaty)
  • Ze dwa oleje smakowe (np. sezamowy i z orzechów włoskich)
  • Liść laurowy (potrzebny w każdej niemal zupie)
  • Ziele angielskie w ziarnach
  • Sól morska
  • Sos sojowy (warto zainwestować w porządny sos sojowy, te najtańsze są często rozwodnione)
  • Pieprz (najlepiej młynek, świeżo mielony pieprz jest zawsze bardziej aromatyczny)
  • Cytryna (prawdziwa!)
  • Brązowy cukier
  • Musztarda (do klasycznego vinaigrette, który często znajdziecie w naszych przepisach)
Można też zainwestować w kilka przypraw, takich jak cynamon, tymianek, estragon czy oregano (ważne, żebyśmy unikali gotowych mieszanek przypraw, np. „przyprawy do drobiu” itp. gdyż często zawierają one glutaminian sodu).

Ja osobiście mam też w lodówce ZAWSZE opakowanie rukoli – kilka liści dodanych do prostej nawet potrawy powoduje, że staje się ona wykwintna. No, może z wyjątkiem naleśników z owocami ;)

Jeśli zaś chodzi o podstawowe zasady gotowania, to krótkie podsmażanie i potem duszenie jest zdecydowanie zdrowsze, niż smażenie. Także pieczenie (np. warzyw w piekarniku), daje niezwykłe kulinarne efekty i jest bardzo polecane, szczególnie zimą. Jest co prawda trochę czasochłonne, ale efekt jest naprawdę niesamowity!

Powodzenia w kuchni!