Gotowanie nie musi być trudne! Choć ostatnio szefowie kuchni i blogerzy prześcigają się
w kreowaniu coraz to bardziej wymyślnych przepisów. Jasne, to też ma swój urok. Ale kto
ma na to czas? Oprócz, rzecz jasna, blogerów ;)
W naszym ABC GOTOWANIA postanowiliśmy pokazać kilka prostych i zdrowych przepisów na
dania, które jest w stanie przyrządzić KAŻDY. I w dodatku nie zajmie mu to wiele czasu.
>Uwzględniliśmy w nich produkty, które oferujemy w naszym abonamencie i sklepie.
Zupełnie początkującym kucharzom polecamy zaopatrzenie się w kilka podstawowych produktów, bez których gotowanie
(nawet proste!) jest niemożliwe. Są to:
- Oliwa z oliwek (do podsmażania i robienia dressingów do sałaty)
- Ze dwa oleje smakowe (np. sezamowy i z orzechów włoskich)
- Liść laurowy (potrzebny w każdej niemal zupie)
- Ziele angielskie w ziarnach
- Sól morska
- Sos sojowy (warto zainwestować w porządny sos sojowy, te najtańsze są często rozwodnione)
- Pieprz (najlepiej młynek, świeżo mielony pieprz jest zawsze bardziej aromatyczny)
- Cytryna (prawdziwa!)
- Brązowy cukier
- Musztarda (do klasycznego vinaigrette, który często znajdziecie w naszych przepisach)
Można też zainwestować w kilka przypraw, takich jak cynamon, tymianek, estragon czy oregano (ważne, żebyśmy
unikali gotowych mieszanek przypraw, np. „przyprawy do drobiu” itp. gdyż często zawierają one glutaminian sodu).
Ja osobiście mam też w lodówce ZAWSZE opakowanie rukoli – kilka liści dodanych do prostej nawet potrawy
powoduje, że staje się ona wykwintna. No, może z wyjątkiem naleśników z owocami ;)
Jeśli zaś chodzi o podstawowe zasady gotowania, to krótkie podsmażanie i potem duszenie jest zdecydowanie
zdrowsze, niż smażenie. Także pieczenie (np. warzyw w piekarniku), daje niezwykłe kulinarne efekty i jest bardzo
polecane, szczególnie zimą. Jest co prawda trochę czasochłonne, ale efekt jest naprawdę niesamowity!
Powodzenia w kuchni!