Wątróbkę myjemy i podsmażamy na patelni. Solimy i pieprzymy z obu stron. Po chwili podlewamy wodą i dusimy do miękkości (ok 15 min).Do duszenia można dodać jabłko lub gruszkę pokrojoną w grubą kostkę, a także kilka plasterków świeżego imbiru (z gruszką i z imbirem smakuje naprawdę bosko!).
W tym samym czasie przygotowujemy sałatę – myjemy, odsączamy z wody (to bardzo ważne!), pozostałe składniki myjemy i kroimy. Wszystko mieszamy.
*Teraz dressing, tzw. DRES ;) czyli klasyczny vinaigrette. Tutaj bardzo ważne są proporcje: 3 : 1. Czyli – 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżka soku z cytryny. Do tego 1 (płaska ) łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka brązowego cukru, trochę pieprzu i pół łyżeczki soli. Opcjonalnie można też dodać poł ząbka czosnku, zgniecionego w zgniatarce do czosnku (a bardziej po spartańsku - czosnek można po prostu zgnieść widelcem ;) ). Do większej ilości sałaty (np. do jednej całej główki) dajemy oczywiście 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, itd.
Na sałatę kładziemy uduszoną wątróbkę i całość polewamy vinaigrettem. Taka sałata to prawdziwy witaminowy koktajl. Oprócz tego niebo w gębie!
Dynię myjemy, przekrajamy na pół, łyżką wybieramy pestki. Kroimy w księżyce ;) (nie wiem, jak to inaczej nazwać). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z góry i z dołu, bez wentylatora). Kawałki dyni kładziemy na blasze, na każdym kawałku kładziemy kawałek szynki, całość posypujemy z wierzchu solą ziołową i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 25-30 min.
Na talerzach układamy rukolę, robimy vinaigrette. Jak dynia jest gotowa, wykładamy kawałki dyni wraz z szynkę na rukolę i ciepłe polewamy dresem ;) Dla hedonistów wariant de lux – całość posypujemy prażonymi pestkami dyni. Smakuje super, wygląda super, jest super zdrowe!
Sałatę rwiemy na kawałki (nie powinniśmy jej kroić!) , układamy na talerzach. Warzywa myjemy, obieramy ze skórki oprócz dyni hokkaido – jej skóra jest tak miękka, że z powodzeniem możemy ją jeść! To właśnie zaleta tej dyni … Marchew i pietruszkę kroimy w grube zapałki, paprykę w szerokie paski, dynię w księżyce, a buraki w plastry. Wszystko układamy na blasze, posypujemy solą ziołową i skrapiamy z wierzchu oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z góry i z dołu, bez wentylatora). Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę z warzywami i pieczemy ok 30 min.
W tzw. międzyczasie robimy DRES (patrz przepis pierwszy). Jak warzywa się upieką, wykładamy ciepłe na sałatę i całość polewamy DRESEM.