Przepisy na KOLACJE

Sałata z duszoną wątróbką

czas przygotowania: ok. 20 min Składniki na porcję dla 2 osób :
  • ½ kg wątróbki indyczej (kurzej starajmy się unikać, ze względu na antybiotyki i hormony)
  • ½ główki sałaty lub mix sałat
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • kilka zielonych oliwek
  • pół pęczka grubo posiekanej natki pietruszki
  • Sos vinaigrette* (oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, brązowy cukier, sól, pieprz, opcjonalnie zgnieciony czosnek)

Wątróbkę myjemy i podsmażamy na patelni. Solimy i pieprzymy z obu stron. Po chwili podlewamy wodą i dusimy do miękkości (ok 15 min).Do duszenia można dodać jabłko lub gruszkę pokrojoną w grubą kostkę, a także kilka plasterków świeżego imbiru (z gruszką i z imbirem smakuje naprawdę bosko!).

W tym samym czasie przygotowujemy sałatę – myjemy, odsączamy z wody (to bardzo ważne!), pozostałe składniki myjemy i kroimy. Wszystko mieszamy.

*Teraz dressing, tzw. DRES ;) czyli klasyczny vinaigrette. Tutaj bardzo ważne są proporcje: 3 : 1. Czyli – 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżka soku z cytryny. Do tego 1 (płaska ) łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka brązowego cukru, trochę pieprzu i pół łyżeczki soli. Opcjonalnie można też dodać poł ząbka czosnku, zgniecionego w zgniatarce do czosnku (a bardziej po spartańsku - czosnek można po prostu zgnieść widelcem ;) ). Do większej ilości sałaty (np. do jednej całej główki) dajemy oczywiście 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, itd.

Na sałatę kładziemy uduszoną wątróbkę i całość polewamy vinaigrettem. Taka sałata to prawdziwy witaminowy koktajl. Oprócz tego niebo w gębie!

Pieczona dynia hokkaido z szynką prosciutto lub serrano na liściach rukoli

czas przygotowania: ok. 40 min (łącznie z nagrzaniem piekarnika!) Składniki na porcję dla 2 osób :
  • 1 mała dynia hokkaido
  • ½ opakowania rukoli
  • Kilka plastrów szynki prosciutto lub serrano
  • Sos vinaigrette* (oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, brązowy cukier, sól, pieprz, opcjonalnie zgnieciony czosnek)
  • opcjonalnie – pestki dyni, prażone lub nie

Dynię myjemy, przekrajamy na pół, łyżką wybieramy pestki. Kroimy w księżyce ;) (nie wiem, jak to inaczej nazwać). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z góry i z dołu, bez wentylatora). Kawałki dyni kładziemy na blasze, na każdym kawałku kładziemy kawałek szynki, całość posypujemy z wierzchu solą ziołową i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 25-30 min.

Na talerzach układamy rukolę, robimy vinaigrette. Jak dynia jest gotowa, wykładamy kawałki dyni wraz z szynkę na rukolę i ciepłe polewamy dresem ;) Dla hedonistów wariant de lux – całość posypujemy prażonymi pestkami dyni. Smakuje super, wygląda super, jest super zdrowe!

Sałata z pieczonymi warzywami

czas przygotowania: ok. 40 min (łącznie z nagrzaniem piekarnika!) Składniki na porcję dla 2 osób :
  • ½ główki sałaty
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • korzeń pietruszki lub inne białe warzywo – seler, cykoria
  • ½ dyni hokkaido
  • 1 czerwona papryka
  • sól ziolowa
  • Sos vinaigrette* (oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, brązowy cukier, sól, pieprz, opcjonalnie zgnieciony czosnek)

Sałatę rwiemy na kawałki (nie powinniśmy jej kroić!) , układamy na talerzach. Warzywa myjemy, obieramy ze skórki oprócz dyni hokkaido – jej skóra jest tak miękka, że z powodzeniem możemy ją jeść! To właśnie zaleta tej dyni … Marchew i pietruszkę kroimy w grube zapałki, paprykę w szerokie paski, dynię w księżyce, a buraki w plastry. Wszystko układamy na blasze, posypujemy solą ziołową i skrapiamy z wierzchu oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z góry i z dołu, bez wentylatora). Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę z warzywami i pieczemy ok 30 min.

W tzw. międzyczasie robimy DRES (patrz przepis pierwszy). Jak warzywa się upieką, wykładamy ciepłe na sałatę i całość polewamy DRESEM.