Przepisy na ŚNIADANIA

Jaglanka (kasza jaglana) na słono

czas przygotowania: 20-25 min Składniki na porcję dla 1 osoby :
  • 1/2 filiżanki kaszy jaglanej
  • 1 filiżanka gorącej wody
  • 3-4 suszone pomidory pokrojone w paski
  • pół garści ziaren słonecznika
  • masło i sos sojowy do smaku
  • ew. kilka liści świeżej rukoli

To super zdrowe śniadanie, odkwaszające i oczyszczające organizm. Najlepiej jeść je codziennie. W moim jadłospisie śniadaniowym jest od dłuższego czasu na pierwszym miejscu!
Kaszę jaglaną zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2 (1/2 filiżanki kaszy na 1 filiżankę wody), wrzucamy suszone pomidory i ziarna słonecznika i gotujemy na małym ogniu 20-25 min (niektórzy wolą bardziej rozgotowaną). W tym czasie idziemy pod prysznic, golimy się i ubieramy ;)
Do gotowania nie dodajemy soli! Dopiero po podaniu dosmaczamy sosem sojowym i masłem (tak, tak! masłem! absolutnie nie margaryną!!!), albo olejem - najlepiej pasują sezamowy lub z orzechów włoskich, w ostateczności może być oliwa z oliwek ...
Fajnie jest też dodać garść świeżej rukoli - ja zawsze mam opakowanie rukoli w lodówce!

Jaglanka na słodko

czas przygotowania: 20-25 min Składniki na porcję dla 1 osoby :
  • 1/2 filiżanki kaszy jaglanej
  • 1 filiżanka gorącej wody
  • 1 gruszka lub jabłko
  • pół garści bakalii - orzechy, migdały
  • masło do smaku
  • opcjonalnie można dodać cynamonu (zwłaszcza z zimie - rozgrzewa!) oraz miodu

To słodka alternatywa jaglanki. Kaszę jaglaną zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2 (1/2 filiżanki kaszy na 1 filiżankę wody), wrzucamy pokrojony owoc i bakalie i gotujemy na małym ogniu 20-25 min. I w tym przypadku do gotowania nie dodajemy soli! Co najwyżej można dodać cynamonu. Po podaniu dosmaczamy masłem - w wariancie na słodko zdecydowanie najlepiej pasuje masło! Miód dodajemy na samym końcu.

Płatki owsiane /żytnie/jęczmienne/orkiszowe na słodko

czas przygotowania: 20 min Składniki na porcję dla 1 osoby :
  • filiżankę płatków pełnoziarnistych (nie błyskawicznych!)
  • 2 filiżanki gorącej wody
  • 1 gruszka lub jabłko
  • pół garści bakalii - orzechy, migdały
  • opcjonalnie można dodać cynamonu (zwłaszcza z zimie - rozgrzewa!) oraz miodu

Płatki gotujemy w proporcji 1:2, czyli 1 filiżanka płatków na 2 filiżanki wody. Filiżankę płatków zalewamy dwoma filiżankami wrzącej wody, dodajemy pokrojony świeży owoc, bakalie, dosmaczamy cynamonem i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Płatki również gotujemy bez soli. Masła i ewentualnie miodu dodajemy na samym końcu. UWAGA! Płatki są bardziej sycące niż kasza jaglana, starczają więc na dłużej.